Orczy Kultúrkert Egyesület
1089 Budapest, Orczy út 1.
Fax: +36 1 789 2575
e-mail: orczykert@gmail.com


2014 március és április hónapokban, összesen 28 alkalommal tematikus városi sétákat szervezünk Budapest egyik legismertebb terén. Vagyis tényleg a legismertebb?

A Ferenciek terét és a Március 15-e teret, Budapest legszűkebb értelemben vett belvárosát, bár mindenki el tudja helyezni a főváros térképén, ugyanakkor a teret övező épületek története kevésbé közismert. Tudják például, hogy itt épült fel az ország egyik első bevásárló központja? Vagy azt, hogy itt működtette művészeti szabad iskoláját Aba Novák Vilmos az 1940-es években? Hogy a porcelánjairól világhírűvé vált Zsolnay családnak is itt áll egy elegáns palotája, és hogy gróf Batthyány Lajost, országunk első miniszterelnökét itt, a Ferenciek terén helyezték először végső nyugalomra? Magyarország nem csak közéleti, művelődéstörténeti szempontból legjelentősebb személyei és eseményei kötődnek a Ferenciek tere és a Március 15-e tér környezetéhez, de egyházi szempontból is máig a legjelentősebb vallási központja ez a pesti belvárosnak.

Tartsanak velünk ingyenes városi sétáinkon, és ismerjék meg Budapest legelegánsabb főterét! Sétáinkat 4 tematika szerint terveztük. Aki mindegyik vezetésen részt vesz, átfogó képet kap a városrész építészeti, egyháztörténeti, művelődéstörténeti jelentőségéről, de megidézzük a Ferenciek terének és a Március 15-e térnek az elmúlt 50 évben véghezvitt arculatváltozásait is. Ez utóbbi azért is érdekes, mert a Belváros mostani felújításával ezek az átalakítások is mára történelemmé lettek.

mozaik

MOZAIK

A barokkról a szecesszióig

A régi, elrendezésében még a középkort őrző Pest városára az ítéletet az 1893. évi XIV. Tc. mondta ki, ami elrendelte két új Duna híd építését. Az átkelőhöz vezető út kialakítása jelentős bontást és területrendezést igényelt a belvárosi plébániatemplom környezetében is. Ezt követően a korabeli főváros legnagyobb és legkülönlegesebb palotái épültek itt fel. Mozaik című sétánkon a tér építéstörténetét mutatjuk be, bejárva a legjelentősebb építészeti alkotásokat.


Jelentkezés a sétára
mozaik

HARANGOK

Vallási élet a belváros szívében.

Talán nincs még egy ilyen területe az országnak, ahol ennyire sűrűn egymáshoz ennyi felekezet létesített volna magának templomot, kolostort, rendházat, mint a Ferenciek terének környezetében. Harangok című sétánkon a Ferenciek tere és környezetének egyházaival, azok történetével és rejtett kincseivel ismerkedhetnek meg.

Jelentkezés a sétára
mozaik

KIRAKAT

Pezsgő élet a századfordulós belvárosban.

A Ferenciek tere és szűkebb környezetének mindennapjaihoz szinte törvényszerűen hozzátartaztak az elegáns üzletek, kávéházak és éttermek. Bátran mondhatjuk, hogy országunk fővárosának e legreprezentatívabb tere a XIX. század végi, XX. század eleji magyar (kulturális) közéletnek a nagyszínpada volt.


Jelentkezés a sétára
mozaik

ÚJRATERVEZÉS

Átrendeződések a háború utáni belvárosi főtéren.

1945 után új élet kezdődött Budapest utcáin. Többen úgy gondolták, hogy új világot építhetnek, amely az addig kialakult városrendezési elveket is felülírhatja. Új utak épültek az utcai járószint alá és passzázsok nyíltak meg barlang módjára épületek belsejében. Nosztalgikus időutazás a Mézes Mackó és az Y-alagút hűlt helyén.

Jelentkezés a sétára
kep

Orczy Kultúrkert Egyesület © 2008-2012 Készítette