Orczy Kultúrkert Egyesület
1089 Budapest, Orczy út 1.
Fax: +36 1 789 2575
e-mail: orczykert@gmail.com


Tagok

A fenti hivatkozásra kattintva, az Egyesület tagjainak rövid bemutatkozását találhatja meg.


Bírósági nyilvántartási szám:
10702

Közhasznúsági nyilvántartásba vétel:
2003. 12. 02.

Letőlthető dokumentum

Letőlthető dokumentum


Az Orczy Kultúrkert Egyesület elsődlegesen azzal a szándékkal jött létre, hogy a VIII. kerület méltánytalanul “elfeledett” és elhanyagolt műemlék parkját a kerület, a főváros, az ország és az Európai Unió kulturális vérkeringésébe bekapcsolja.

Az Egyesület célja az Orczy-kert rekonstrukciós programjának támogatása is, amely jelen tervek szerint, eredeti módon ötvözi a kert századfordulós állapotának helyreállítását és egy modern Kultúr Kert kialakítását. A program megvalósítása során megkezdődött az 1800-as években kialakult építészeti jelleg feltárása és archiválása, majd rekonstrukciós munkálatok kidolgozása. Az eredeti ökológiai és biológiai egyensúly helyreállításával, az őshonos növényfajták újratelepítésével, a fővárosban élők és a fővárosba látogatók egy felújított közparkkal gazdagodnak a közeljövőben. A Kert ezáltal nem csak természeti, kulturális, de egyúttal oktatási színtérként is funkcionálhat egyidejűleg. A környezetvédelem, az építészet, a művészetek valamint a vizuális környezetkultúra összekapcsolásával valóban eredeti és példanélküli közösségi tér jöhet létre. Ez a természeti-építészeti és kulturális tér egyfelől felidézi az Orczy-kert múlt századi hangulatát, másfelől napjaink kulturális igényeinek megfelelő, fiatalos közösségi színteret biztosít. Más, mint a Városliget, hiszen az egy nyitott közpark, amelyben a folyamatos oktatási feladatok ellátására nincs lehetőség, és más, mint a Millenáris, hiszen ott nagyon kicsi a zöldfelület. Szándékaink szerint a Kultúr Kertben éppúgy programot találhat az, aki családdal érkezik egy napsütéses hétvégén, a fiatalok egy-egy könnyűzenei program alkalmával, a komolyabb műfajok kedvelői a Kis esti zenék látogatásával, és sportok kedvelői szinte egész évben. A programokat tovább szinesítik tematikus fesztiválok, alkalmi tárlatok, vetítések és multimédiás projektek valmint gyermek-, és ifjúsági rendezvények. www.orczypark.hu

Az ily módon újjáéledő Orczy Kultúrkert közkedvelt parkja lehet egy 21. századi multikulturális fővárosnak, amely úgy őrzi meg és mutatja be saját kulturális értékeit, hogy azonközben idegenforgalmi vonzereje is jelentőssé válik.
Orczy Kultúrkert Egyesület © 2008-2012 Készítette