PROGRAMOK

Irodalmi séták a belvárosban című ingyenes programsorozatunk az NKA Szépirodalmi Kollégiumának támogatásával valósítjuk meg. Zsille Gábor József Attila díjas költő három évtizede foglalkozik Budapest történetével. Az irodalmi séták három útvonalát várostörténeti ismereteire és személyes irodalmi élményeire alapozva alakította ki. Klasszikus költőink, íróink (Kosztolányi, Babits, Ady, Karinthy, Ottlik, Örkény és mások), illetve Zsille Gábor által személyesen ismert kortárs nagyságaink (Faludy, Bella István, Hárs Ernő stb.) emlékhelyeit szeretné az érdeklődők elé tárni.

A sétákon való részvétel ingyenes, de jelentkezéshez kötött. Jelentkezni a facebook oldalunkon lehet.

Gyerekek fejlesztő programjai. Az Orczy Park legelhanyagoltabb területének rehabilitációjához kezdtünk 2011-ben. A gyógynövény- és fűszerkert kialakítását az Orczy Parkkal közvetlen határos gyermekotthon és kollégium növendékeivel közösen valósítjuk meg. A középsúlyos értelmi fogyatékos tanulók bevonásával megépülő fűszerkert a használaton kívüli medence mögötti területen található a Kalandpark szomszédságában. Programunk a kapcsolatépítést, a közösség fejlesztését szolgálja. Így arra buzdítunk mindenkit, hogy ismerje meg fogyatékkal élő társainkat.

Miénk a ház!

Az Orczy Kultúrkert Egyesület városvédő munkacsoportja.

Történetünk 2010-ben kezdődött. Ekkor született meg első városi sétánk. Újlipótváros utcáit járva feltűnt, hogy az üvegajtók mögött micsoda elegancia bújik meg. Ha nekünk tetszik, bizonyára mást is érdekelni fog! – gondoltuk, és az elhatározást tettek követték.

Így állt össze az első sétánk még cím, és különösebb koncepció nélkül. Szimplán a felfedezés élményével. Az apadatlan érdeklődés aztán a történet továbbgondolására sarkallt. Megszületett a nevünk: Miénk a Ház!

Sétáinkon igyekszünk egy-egy városrészt a lehető legszínesebb módon bemutatni. Nem csak építészettörténeti, de társadalom-, kultúr-, vagy éppen gazdaságtörténeti szempontból. Havi rendszerességgel indítjuk városi tematikus sétáinkat, Budapest szellemét megidéző épületbejárásainkat.