Gyermekek fejlesztése

Az Orczy Park legelhanyagoltabb területének rehabilitációjához kezdtünk 2011-ben. A gyógynövény- és fűszerkert kialakítását az Orczy Parkkal közvetlen határos gyermekotthon és kollégium növendékeivel közösen valósítjuk meg. A középsúlyos értelmi fogyatékos tanulók bevonásával megépülő fűszerkert a használaton kívüli medence mögötti területen található a Kalandpark szomszédságában. Programunk a kapcsolatépítést, a közösség fejlesztését szolgálja. Így arra buzdítunk mindenkit, hogy ismerje meg fogyatékkal élő társainkat.

A programról bővebben
Képek és videók

2011. márciusa folyamán a témához kapcsolódó filmek vetítésére került sor. A foglalkozásokat, a vetítést követő tematikus beszélgetéseket a témához értő szakemberek, egyesületünk 2 tagja szervezte és irányította, a nevelők részvételével. Négy alkalommal levetítésre került a Növények magánélete című ismeretterjesztő sorozat négy epizódja, amelynek témái a következők voltak: helyváltoztatás és terjedés, táplálkozás és növekedés, küzdelem a létért, együttműködés és élősködés. A foglalkozások alkalmával gyógynövényekből teákat készítettünk és kóstoltunk, a következő héten különböző gyógynövények felhasználásával sós süteményeket sütöttünk, majd az azt követő héten olyan édes süteményeket készítettünk a gyerekekkel, amelyekhez szintén gyógynövényeket használtunk fel.

A program kezdeti sikereit jelzi, hogy a foglalkozások minden esetben 80-90 percig tartottak, ami igen jó eredmény, hiszen az értelmi sérült gyerekek figyelmét általában 30 percig lehet lekötni egy témával. A foglalkozásokat követően heti rendszerességgel az Orczy Parkban található Kalandparkba is ellátogatunk. Ide is elkísérhetsz minket!